اژدها با شعلههای واشنگتن بیدار میشود
چگونه اقدامات آمریکا به نفع پیشرفت چین تمام خواهد شد
گون آیدین: در حالی که آمریکا با سیاستهای حمایتگرایانه و ملیگرایانه دونالد ترامپ در حال انزوای بینالمللی است، چین فرصتی طلایی یافته تا ضعفهایش را اصلاح کرده و قدرت جهانیاش را گسترش دهد.

به گزارش گونآیدین به نقل از اکونومیست، در ظاهر، تنشهای فزاینده میان آمریکا و چین، با افزایش تعرفههای گمرکی و تشدید لفاظیهای نظامی آمریکا، ممکن است نشانهای از دوران سخت برای چین به نظر برسد. اما واقعیت آن است که اقدامات دولت ترامپ، فرصتی نادر و ارزشمند برای پکن فراهم کرده تا خطاهای اقتصادی خود را اصلاح و موقعیت ژئوپولیتیکش را تقویت کند.
دولت ترامپ اخیراً تعرفهای معادل ۶۵٪ بر کالاهای چینی اعمال کرده است، ضربهای که با توجه به سهم ۲۰ درصدی صادرات از تولید ناخالص داخلی چین، اقتصاد این کشور را تحت فشار قرار خواهد داد. چین تلاش کرده با انتقال زنجیره تولید به کشورهایی مانند ویتنام این فشار را دور بزند، اما با گسترش جهانی سیاستهای حمایتگرایانه آمریکا، این راهکار نیز دیگر چندان مؤثر نیست.
با این حال، چین نسبت به دوران نخست ریاستجمهوری ترامپ، موقعیتی مقاومتر یافته است. شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، سالهاست با پیشبینی افول نقش جهانی آمریکا، بر خودکفایی اقتصادی و فناوری تأکید دارد. اگرچه بانکهای چین هنوز به دلار وابستهاند، اما پرداختهای بینالمللی غیر بانکی عمدتاً با یوان انجام میشود.
اقتصاد داخلی چین دارای ظرفیتهای نهفتهای است. صنعت این کشور در حوزههایی مانند خودروهای برقی و اقتصاد پروازی (پهپاد و تاکسیهای پرنده) از رقبای غربی پیشی گرفته است.
شرکتهایی چون DeepSeek نشان میدهند که چین قادر است علیرغم تحریمهای نیمهرسانا، در فناوریهای پیشرفته نوآوری کند. افزایش ۱۵ درصدی شاخص سهام چین در سال ۲۰۲۵ در برابر کاهش بورس آمریکا، گواهی بر امید به بهبود است.
در عین حال، دولت چین شروع به ترمیم روابط خود با بخش خصوصی کرده است. لی چیانگ، معاون شی، اخیراً کارآفرینان را بهعنوان «اژدهای نوآوری» ستود. همچنین دولت چین اقدام به تزریق ۱۰.۴ تریلیون یوان اوراق قرضه جدید برای تأمین مالی مصرف و احیای بازار مسکن کرده است.
در سطح جهانی نیز، فرصتهایی برای چین فراهم است. در حالی که ترامپ از ناتو و متحدان آسیایی فاصله میگیرد و تمرکز آمریکا بر تایوان کاهش مییابد، چین میتواند نفوذ خود را، بهویژه در جنوب جهانی، گسترش دهد. اگر چین در کنار صدور فناوریهای پاک، در داخل نیز برای مقابله با تغییرات اقلیمی گامهای جدی بردارد، ممکن است رهبری اخلاقی نیز بهدست آورد.
با این وجود، ریسکهایی مانند رکود جهانی ناشی از جنگ تجاری یا تحریمهای بیشتر آمریکا علیه چین وجود دارد. آینده به تصمیمات شی جینپینگ بستگی دارد، اما این فرصت استثنایی، تا حد زیادی نتیجه سیاستهای دونالد ترامپ است.
مترجم: علیرضا مردی