تعرفهها عامل کاهش تورم در منطقه یورو
گون آیدین: بر اساس اظهارات یانیس استورنارس، سیاستگذار بانک مرکزی اروپا (ECB)، تعرفههای تجاری به عنوان یک عامل کاهنده تورم در منطقه یورو عمل میکنند. وی در مصاحبه با فایننشال تایمز (FT) اشاره کرد که سیاستهای تجاری ایالات متحده بدتر از حد انتظار بوده و عدم اطمینان در سیاستهای جهانی ایجاد کرده است.

گون آیدین، این شرایط میتواند فعالیتهای اقتصادی را ضعیفتر از حد انتظار کند، که در نهایت ممکن است تورم را به زیر هدف بانک مرکزی اروپا (زیر ۲ درصد) کاهش دهد.
در شرایط عادی و از نظر اقتصادی؛ زمانی که کشوری تعرفه بر واردات وضع میکند این امر موجب افزایش قیمت کالاهای وارداتی خواهد شد. در نتیجه باعث افزایش قیمت نهایی کالاها برای مصرفکنندگان شده و تورم افزایش پیدا میکند. پس میتوان گفت، رابطهی بین تعرفه و تورم مستقیم و افزایشی میباشد.
اما چرا برای منطقه یورو این عامل برعکس رخ داده است؟! آمریکا با وضع تعرفه بر کالاهای منطقه یورو موجب کاهش تجارت، کاهش حجم صادرات و مبادله کالاها در منطقه یورو میشود، کاهش تقاضا برای کالاهای صادراتی یعنی کاهش رشد اقتصادی، میدانیم این کاهش رشد موجب کاهش فعالیت اقتصادی و همچنین درآمد افراد و تقاضای کلی در داخل میشود و بالتبع کاهش قیمتها از سمت تقاضا و کاهش تورم داخلی میشود.
استورنارس همچنین اظهار داشت که اگر تحولات اخیر اقتصادی چنین الزامی ایجاد کند، کاهش ۰.۵ درصدی نرخ بهره در ماه آوریل (April) محتمل است، هرچند او در این مورد اظهارنظر قطعی نکرد.
با توجه اظهارات کارشناسات، سیاستهای آمریکا بدتر از انتظار بوده و نااطمینانی جهانی را افزایش داده است. این نااطمینانی به این معناست که؛ سرمایهگذارها محتاطتر رفتار خواهند کرد و شرکتها دست به عصا حرکت میکنند. این درحالی است که مصرفکنندگان نیز با کاهش درآمد و کاهش فعالیت اقتصادی؛خرج نمیکنند و در نتیجه در اقتصاد با کاهش تقاضا و کاهش تقاضا موجب کاهش تورم در منطقه یورو خواهد شد.
طبق بیانات استورانس، انتظارمیرود؛ در فضای رکود احتمالی ناشی از ضعف تجارت جهانی، بانک مرکزی اتحادیه اروپا به سیاست انبساطی پولی دست بزند و موجب کاهش نرخ بهره از سوی بانک مرکزی باشیم. این در حالی است که تورم خود به خود به زیر هدف حرکت میکند، و نیازی به تحریک تورمی بیشتر نیست، و احتمال اینکه زودتر از موعد نرخ بهره کاهش پیدا کند وجود دارد.
نویسنده: ندا حیدری