آزادراهی در آذربایجان شرقی به بلندای اتصال ۲ قاره
گون آیدین: مرند- بازرگان به طول ۲۸۰ کیلومتر که از ۱۸ سال پیش کلنگ آن زده شده است، یکی از راهبردی ترین طرح های آزادراهی کشور بوده که مردم چشم انتظار اتمام آن هستند.

گون آیدین،مسیر تبریز- مرند - بازرگان از مسیرهای پرتردد ترانزیتی و مسافری در کشور است که نقطه مهمی از نظر اتصال کالاها و مسافران به مرز ایران با ترکیه و اروپا محسوب می شود.
برقراری ارتباطات بین المللی در عصر حاضر به یکی از اولویت های هر کشوری تبدیل شده و ایران از طریق آذربایجان شرقی که در مرز اتصال ۲ قاره آسیا و اروپا قرار دارد می تواند نقش مهمی در دستیابی به این هدف ایفا کند و آذربایجان شرقی که در گوشه این مسیر قرار دارد، شاه کلید برقراری این ارتباط است.
کریدور شرق به غرب که از کشور چین آغاز شده و تا مرز بلغارستان ادامه دارد، در امتداد کشور ما نیز توسعه یافته و زیرساخت اصلی تامین این کریدور، پروژه های آزادراهی است و تبریز یکی از قطب های اصلی آن به شمار می رود.
امتداد این پروژه عظیم آزادراهی از تبریز تا مرند و مرز بازرگان ادامه دارد که به تکمیل کریدور شرق به غرب کمک می کند از این رو اتمام پروژه آزادراهی تبریز-مرند-بازرگان یکی از اولویت های مهم زیرساختی کشور است.
این آزادراه در واقع بخشی از بزرگراه حدود ۲۱ هزار کیلومتری آسیا به اروپا بوده و مسیر اصلی ترانزیت کالا و مسافر از آسیا به ترکیه، منطقه قفقاز و به خصوص اتحادیه اروپا است که ظرفیت عظیمی از حمل و نقل و جابجایی کالا و مسافر دارد.
این کریدور در کشور ما از گمرک «دوغارون» واقع در مرز افغانستان آغاز شده و پس از عبور از تهران به گمرک بازرگان در مرز با ترکیه ختم میشود و بخش های قابل توجهی از آن تکمیل شده و حال چشم انتظار تکمیل در بخش تبریز به سمت بازرگان است.
پروژه مهم آزادراه تبریز-مرند-بازرگان شامل ۲۸۰ کیلومتر است که ۱۱۵ کیلومتر آن در حوزه آذربایجان شرقی بوده و به چند قطعه تقسیم بندی شده که قطعه نخست آن تبریز تا شهر صوفیان است و در بهمن ماه سال گذشته به دستور رئیس جمهور افتتاح شد و فازهای دیگر آن نیز در دست اقدام است.
اولویت دار بودن تکمیل این پروژه در سال های اخیر همواره توسط مسئولان و مدیران استانی و کشوری گوشزد شده ولی عملیات های اجرایی معطل تامین بودجه و امضای قراردادها مانده است که با تامین بودجه مربوطه و افتتاح بخشی از این پروژه، مردم امیدوار به تکمیل آن در سال های نزدیک شده اند.
استاندار بر تکمیل مسیر آزادراهی تبریز - صوفیان تاکید کرد
استاندار آذربایجانشرقی در خصوص وضعیت آزادراه های استان میگوید: اکنون ۳۱۳ کیلومتر آزادراه و ۶۲۲ کیلومتر بزرگراه در آذربایجانشرقی در حال بهرهبرداری و استفاده هستند.
بهرام سرمست ادامه میدهد: استان ۹۱۲ کیلومتر جاده اصلی و هزار و ۴۸۳ کیلومتر جاده فرعی و ۹ هزار و ۷۹۷ کیلومتر جاده روستایی دارد که بیشتر این جاده ها نیازمند بازسازی و مرمت هستند.
وی با اشاره به بهره برداری از مسیر آزادراهی تبریز-صوفیان بر اهمیت تکمیل ادامه آن تا شوردرق که ۹ کیلومتر طول دارد، تاکید کرده و میگوید: با بهره برداری از این قطعه، بهره وری این طرح کامل تر میشود.
آخرین وضعیت ساخت آزادراه تبریز-صوفیان-مرند
ناصر بصیری، مجری طرحهای آزادراهی شمالغرب کشور نیز روز چهارشنبه اظهار کرد: بخشی از این پروژه آزادراهی بزرگ که قرارداد آن اخذ شده است شامل تبریز-صوفیان-مرند است که ۶۴ کیلومتر طول دارد و از دیزل آباد تبریز تا شوردرق (نرسیده به مرند) است.
وی افزود: ۱۳ کیلومتر از این آزادراه پیش از این در قالب کنارگذر غربی (بزرگراه) شهید باکری به زیر ترافیک رفته و اکنون لازم است تا این بزرگراه از چهار خط به ۶ خط تعریض یابد که از بهمن ماه سال کلید خورده است.
وی ادامه داد: ۲۴ کیلومتر ادامه این آزادراه که تا تقاطع جاده صوفیان-شبستر است نیز در بهمن ماه سال قبل به بهره برداری رسیده در مجموع ۳۷ کیلومتر از این پروژه آزادراهی تا امروز زیر بار ترافیک است.
بصیری گفت: از کیلومتر ۳۷ تا شوردرق مرند که ۹ کیلومتر مسافت دارد نیز اکنون در حال احداث بوده و حدود ۴۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و اگر اعتبار مربوطه از سوی وزارت راه در زمان مشخص شده تخصیص یابد، پیش بینی میکنیم که تا پایان سال ۱۴۰۴ تمامی ۶۴ کیلومتر آزاد راه تبریز-صوفیان-مرند به طور کامل (احداث ۹ کیلومتر باقیمانده و تعریض بزرگراه باکری) تکمیل شود.
وی اظهار کرد: از شوردرق تا مرند فعلا عملیات خاصی انجام نگرفته و منتظر تعیین تکلیف وضعیت بودجه هستیم.
وی به چالش های تکمیل این آزادراه اشاره کرد و افزود: نخستین چالش ما تامین بودجه سهم وزارت راه است تا بتوانیم در زمان پیش بینی شده، باقیمانده پروژه را تکمیل کنیم و انتظار می رود که همکاری های اداری برای اخذ مجوزهای برداشت مصالح بیشتر شود هرچند که با پیگیری ها استانداران قبلی و به خصوص استاندار فعلی آذربایجان شرقی تا حدودی این مشکل رفع شده ولی نیازمند همکاری های بیشتری هستیم.
مجری طرحهای آزادراهی شمالغرب کشور ادامه داد: این پروژه آزادراهی از سال ۸۶ با حضور شرکت های سرمایه گذاری مختلف ترکیه ای و ایرانی آغاز شده بود ولی به خاطر برخی مسائل به مرحله قرارداد نرسید و سال ها معطل ماند اما از سال ۹۸ کلنگ آغاز احداث این آزادراه به صورت رسمی با اخذ قرارداد مربوطه با یکی از بهترین و باتجربه ترین شرکت های سرمایه گذاری کشور زده شد.
وی گفت: این آزادراه، بخش مهمی از کریدور آزادراهی شرق به غرب بوده که پایتخت را به مرز ترکیه وصل می کند و به تسهیل حمل بار و مسافر، صرفه جویی در مصرف سوخت، کاهش زمان مسافرت و آلایندگی ها و ارتقای امنیت سفر کمک میکند.
وی به شرایط نگهداری آزادراه پس از تکمیل نیز اشاره کرد و ادامه داد: قرارداد وزارت راه با شرکت سرمایه گذار شامل ۲ بخش است که یک بخش آن به مرحله ساخت و مشارکت در تامین مالی اجرای پروژه مربوط بوده و بخش مهم و طولانی تر آن مربوط به نگهداری از آزادراه پس از بهره برداری است.
بصیری افزود: بر اساس قرارداد منعقد شده، بخش بیشتر عوارض اخذ شده از آزادراه به عنوان بازگشت اصل سرمایه بوده و بخش دیگر برای نگهداری آزادراه توسط شرکت سرمایه گذار اخذ می شود.
وی تاکید کرد: وزارت راه وظیفه نظارت بر عملکرد این شرکت را برعهده داشته و البته تیم مربوطه که اکنون درحال فعالیت بر روی آزادراه است، یکی از تیم های باقدرت در زمینه احداث و نگهداری آزادراهی است که تا امروز سه آزادراه را ساخته و تحویل داده و تبریز-مرند چهارمین آزادراه درحال احداث این شرکت است.
وی ادامه داد: مبلغ عوارض مربوطه به تایید وزیر راه رسیده و اکنون به صورت الکترونیکی از ماشین های عبوری از مسیر درحال تردد آزادراه اخذ میشود.
، فاز دوم آزادراه تبریز - بازرگان از کیلومتر ۳۷ تا ۴۶ جاده صوفیان- مرند که در صورت تامین بودجه تا پایان سال جاری تکمیل می شود، کاربرد بسیاری در انتقال بار ترافیکی کالا و مسافر مسیر تبریز-مرند که یکی از پرحادثه ترین مناطق استان به شمار می رود، دارد و ضروری است تا اتبار مربوطه در زمان مشخص تامین شود.
منبع: ایرنا