مدارس زیر تیغ ناترازی
گون آیدین: بعد از تغییر ساعت کار ادارات برای صرفهجویی در مصرف برق، حالا دولت سراغ مدارس رفته و ساعت آغاز به کار آنها را نیز به ۶ صبح تغییر داده است. تصمیمی که با اعتراض گسترده مردم و فعالان فضای مجازی روبهرو شده است. این تصمیم پس از آن اتخاذ شده است که لایحه دوفوریتی دولت برای تغییر ساعت رسمی کشور در مجلس ره به جایی نبرد و نمایندگان مجلس در یک تصمیم عجیب لایحه فوق را از بررسی فوری کنار گذاشتند و اعلام کردند که آن را به صورت عادی بررسی خواهند کرد.

گون آیدین،تصمیمی که به عقیده بسیاری بیش از آنکه رنگ و بوی کارشناسی داشته باشد، ناشی از مسائل سیاسی است. در واقع دولت قصد داشت با تغییر ساعت رسمی بخشی از بار مصرفی انرژی را در ساعات پیک مصرف کاهش دهد. بنا بر مطالعات انجام شده، تغییر ساعت کاری در سراسر کشور، میتواند اوج تقاضای برق را بین ۵تا۱۰ درصد کاهش دهد که در نتیجه ۳-۴ گیگاوات صرفهجویی را در پی خواهد داشت.
دولت اواسط فروردین ماه با توجه به ناترازیها، لایحه دوفوریتی را به تصویب رساند که براساس آن اختیار تغییر ساعت رسمی کشور مجددا به دولت بازگردد. این لایحه روز ۳۱فروردین ماه از سوی مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری به مجلس ارسال شد. در مقدمه نامه دولت به مجلس به تجربه بیش از ۷۰کشور دنیا برای استفاده از نور طبیعی روز و تاثیر قابل توجه آن در مصرف برق در بخشهای مختلف اشاره شده بود.
در این نامه همچنین آمده بود: «مطابق گزارش تخصصی شرکت مدیریت شبکه برق ایران اثر تغییر ساعت رسمی کشور بهطور متوسط در هر روز معادل کاهش ۹۰۵ مگاوات در اوج بار مصرفی و صرفهجویی ۲۵۱۶ مگاوات ساعت انرژی برآورد شده است. این میزان صرفهجویی بهطور قابل ملاحظهای در مدیریت شبکه برق کشور تاثیرگذار بوده و معادل ظرفیت تولید یک نیروگاه ۱۲۰۰ مگاواتی است که میتواند از سرمایهگذاری کلان برای احداث نیروگاه جدید جلوگیری کند.» دولت در بخش دیگری از این نامه تاکید کرده بود: «با توجه به اینکه تغییر ساعت و ترتیبات کاری کارکنان بخشهای دولتی و غیردولتی نیز میتواند به منزله راهکاری برای مدیریت شرایط خاص و ملاحظه اقتضائات ویژه مدنظر قرار گیرد، چنانچه اختیار تصمیمگیری درباره تعیین سقف و ترتیبات ساعات کاری کارکنان نیز به دولت واگذار شود، ظرفیت دولت برای تنظیم بهینه شرایط و ساعات کاری مضاعف خواهد شد.»
قانون تغییر ساعت رسمی ایران، قانونی است که به موجب آن ساعت رسمی ایران، هر سال در ساعت ۲۴ روز اول فروردین یک ساعت به جلو و در ساعت ۲۴ روز سیام شهریور یک ساعت به عقب کشیده میشد و به حالت سابق برمیگشت. با این حال از سال ۱۴۰۲ به بعد، به دلیل تصویب «قانون نسخ قانون تغییر ساعت رسمی کشور» مورخ ۱۰ فروردین ۱۴۰۲ در مجلس، دولت دیگر مجاز به اجرای این قانون نیست.
نامه دولت به مجلس در قالب ارائه لایحه دوفوریتی هم در راستای استفاده بیشتر از روشنایی روز و صرفهجویی در مصرف انرژی انجام گرفت که البته نمایندگان مجلس روز سوم اردیبهشت با بررسی لایحه مذکور به صورت یک و دو فوریت مخالفت کردند و به این ترتیب قرار شد این لایحه به صورت عادی در مجلس بررسی شود. این تصمیم مجلس برای دولت چارهای جز تغییر ساعت کاری ادارات و حالا هم تغییر ساعت کاری مدارس در شرایطی که کشور در گرمای هوا با ناترازی شدید انرژی روبهروست، نگذاشته است.
براین اساس دولت با هدف صرفهجویی در مصرف انرژی از روز ۱۷اردیبهشت مقرر کرد از ۲۰ اردیبهشت تا ۳۱ شهریور، پنجشنبهها در سراسر کشور تعطیل باشد. همچنین ساعات کاری تمامی دستگاهها، موسسات عمومی، بانکها، بیمهها و شهرداریهای استان تهران از روز شنبه ۲۰ اردیبهشتماه تا پایان شهریور، از ساعت ۶ صبح تا ۱۳ تعیین شد. در ادامه تصمیمها برای مدیریت مصرف انرژی وزارت آموزشوپرورش هم روز ۲۲اردیبهشت اعلام کرد که برای مدیریت بهینه مصرف انرژی و مقابله با مشکلات ناشی از ناتوانی مدارس، ساعات فعالیت مدارس را از ۶ صبح تا ۱۳ ظهر تنظیم خواهد کرد. موضوعی که حالا با واکنشهای بسیاری ازسوی کارمندان، معلمان و والدین روبهرو شده است.
با وجود همه انتقادها نسبت به تغییر ساعت کاری و ساعت شروع فعالیت مدارس، روز گذشته فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران درباره احتمال تغییر ساعت آغاز به کار مدارس و نارضایتیهای ایجاد شده در پی تغییر کار ساعت مدارس به ۶ صبح اظهار کرد: تغییر ساعت کار مدارس در جامعه با نارضایتیهایی همراه بوده، اما به جهت آنکه چند روز بیشتر تا پایان سال تحصیلی باقی نمانده، تغییر مجدد کار بیمعنایی بود، بنابراین ساعت شروع به کار مدارس با همان روالی که اعلام شده ادامه خواهد یافت. به گزارش «ایسنا»، وی درباره اینکه برخی مناطق قطعی برق ندارند نیز گفت: اگر محدودیتی اعمال میکنیم باید برای همه یکسان باشد. پیگیری میکنم که تفاوتی در مناطق مختلف تهران برای قطعی برق وجود نداشته باشد.
تذکر به دولت برای تغییر ساعت مدارس
در این میان برخی از نمایندگان مجلس هم روز گذشته به جمع معترضان به تغییر ساعت شروع مدارس پیوستند. از جمله مالک شریعتی، نماینده تهران در مجلس که دیروز در جلسه علنی مجلس در تذکری، با اشاره به ناترازی انرژی در کشور گفت: اخیرا فوریت لایحه اختیار دولت در تغییر ساعت رسمی کشور و تغییر ساعات کار کارکنان در مجلس رای نیاورد، بنابراین به صورت عادی اعلام وصول شد و اکنون در حال بررسی در کمیسیون مربوطه است. به گزارش «ایسنا»، وی افزود: از سوی دیگر، دولت تصمیم گرفته ساعات کاری ادارات و مدارس را تغییر دهد تا زودتر مردم به سرکار رفته و دانشآموزان به مدرسه بروند. این کار مشکلاتی برای بعضی از خانوادهها ایجاد کرده است.
وی افزود: اکنون حدود ساعت ۵ صبح در تهران آفتاب طلوع میکند و روز زودتر آغاز میشود پس ما باید از طول روز استفاده کنیم. کاش ساعت رسمی تغییر پیدا میکرد، اما فعلا محقق نشده است. وی افزود: بقیه سیستمهای کشور هم باید از این ماجرا تبعیت کنند؛ برای مثال، برنامههای صداوسیما هم باید به نحوی باشد که مردم بتوانند زودتر استراحت کنند. این وضعیت ساعات کاری فشار زیادی را روی مردم به ویژه خانوادههایی که فرزند و بچه مهدکودکی دارند، وارد کرده است. شریعتی درعین حال توصیه کرد که ساعت برگزاری جلسات علنی مجلس نیز ۶ تا ۱۰ صبح باشد و از ساعت ۱۰ تا ۱۲ جلسات کمیسیونها تشکیل شود تا به این شکل از طول روز استفاده کنند.
حمیدرضا حاجیبابایی، نایبرئیس مجلس هم در پاسخ به این تذکر گفت: موضوع تغییر ساعت کاری مجلس را در هیات رئیسه مطرح میکنیم تا بررسی شود. او همچنین با بیان اینکه این تغییر ساعت باعث اعتراضاتی در کشور شده است، گفت: دولت این موضوع را بررسی کند تا این رویه در همه جای کشور یکسان اجرا نشود.
در واکنشی دیگر اکبر پولادی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در گفتوگو با «ایلنا»، با گلایه از ابلاغیه آموزشوپرورش در خصوص تغییر ساعت مدارس گفت: بهدلیل عدم اطلاعرسانی درست این طرح موفقیت چندانی نداشته و انتظار این بود که مجریان آن دقت بیشتری در این زمینه داشته باشند. وی درباره اجرای تغییر ساعت مدارس در مقطع دبستان و ایجاد مشکلات برای دانشآموزان دبستانی گفت: شاید ما بتوانیم در سایر مقاطع تحصیلی این طرح را اجرا کنیم، اما برای دوره ابتدایی این کار دشوار است، چرا که اگر قرار باشد دانشآموز دبستانی ساعت ۶ صبح سرکلاس درس حاضر باشد کودکانی که محل منزل و مدرسه آنها با هم فاصله دارد حداقل باید ساعت ۵ صبح از منزل بیرون بیایند و مسیر خانه تا مدرسه را طی کنند. وی تاکید کرد: موضوع دیگری که وجود دارد این است که مدارس مصرف برق بالایی ندارند، مگر یک مدرسه ابتدایی در فصل بهار و تابستان چقدر مصرف برق دارد؟ این هم موضوع دیگری است که نشان میدهد این طرح از پختگی لازم برخوردار نباشد.
وحید کنعانی دیگر عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، هم در گفتوگو با تابناک با اشاره به اجرای مصوبه آغاز فعالیت مدارس از ساعت ۶ صبح گفت: آموزشوپرورش تمایلی به اجرای این مصوبه نداشت، اما دولت با هدف صرفهجویی در مصرف انرژی بر آن پافشاری کرد.
سوال از وزیر نیرو برای ناترازی برق
همزمان روز گذشته سوال ملی بیتالله عبداللهی، نماینده مردم اهر و هریس از وزیر نیرو، در خصوص علت عدم برنامهریزی برای حل ناترازی برق و همچنین سوال ملی روحالله ایزدخواه، نماینده مردم تهران و تعداد دیگری از نمایندگان از وزیر نیرو در خصوص علت عدم استفاده از ظرفیت تامین مالی مردمی برای ایجاد و توسعه نیروگاهها اعلام وصول شد.
منبع: دنیای اقتصاد